Vijf veel voorkomende oogafwijkingen

Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken: oogproblemen. Sommige daarvan zijn niet erg ingrijpend en verdwijnen meestal vanzelf of zijn eenvoudig te behandelen. Bij andere aandoeningen hebben de zorg van een specialist nodig. Maar of je zicht nu niet is wat het was of dat het nooit echt geweldig was, er zijn altijd dingen die je kunt doen om de gezondheid van je ogen weer wat meer op het juiste spoor te krijgen. Hieronder een aantal veel voorkomende oogafwijkingen. Komen ze je bekend voor? Raadpleeg altijd een arts als de symptomen echt erg zijn of als deze niet binnen een paar dagen verdwijnen.

Lui oog

Bij een Lui oog, ook wel amblyopie genoemd, heeft het oog zich tijdens de vroege kinderjaren niet goed ontwikkeld. Aan het oog zelf is niets mis, maar het beeld dat via het oog binnenkomt wordt simpelweg onderdrukt door de hersenen. Dit heeft tot gevolg dat het oog de neiging om “lui” rond te bewegen terwijl het andere oog zich wel goed richt. Vaak wordt hierdoor scheel gekeken.

Een Lui oog komt voor bij zuigelingen, kinderen en volwassenen en beïnvloedt zelden beide ogen. Bij zuigelingen en kinderen dient zo vroeg mogelijk te worden gestart met behandelen, zodat levenslange zichtproblemen kunnen worden voorkomen. De behandeling kan bestaan uit corrigerende brillen of contactlenzen en/of het gebruik van een pleister op het goede oog om een ​​kind het luie oog te laten gebruiken.

Vermoeide ogen

Als je je ogen intensief en voor langere tijd gebruikt, kun je vermoeide ogen krijgen. Iedereen die urenlang leest of op een computer werkt zal het hebben meegemaakt. En dat kan soms best vervelend zijn en zelfs leiden tot klachten als hoofdpijn, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Rust is echter een meestal afdoende oplossing. Ogen hebben namelijk, net als ieder ander deel van je lichaam, regelmatig rust nodig. Dus als je ogen gespannen aanvoelen, geef ze gewoon wat vrije tijd. Als ze na een paar dagen nog steeds moe zijn, neem dan contact op met je huisarts om te controleren of er geen ander problemen zijn.

Nachtblindheid

Vind je het moeilijk ’s nachts goed te zien, vooral tijdens bijvoorbeeld het autorijden? Heb je moeite je weg te vinden op donkere plekken, bijvoorbeeld bij een bezoek aan de bioscoop? Heb je veel moeite om te wennen aan het donker als je net uit een ruimte komen die wel helder verlicht is? Voorgaande wijst allemaal op nachtblindheid, een symptoom en geen probleem op zichzelf. Bijvoorbeeld bijziendheid, staar en een tekort aan vitamine A kunnen allemaal een soort nachtblindheid veroorzaken en dat is iets dat artsen meestal kunnen verhelpen.

Rode ogen

Zien je ogen er bloeddoorlopen uit? Dat hoeft helemaal niet ernstig te zijn. Het oogoppervlak is namelijk bedekt met bloedvaten die uitzetten als ze geïrriteerd of geïnfecteerd zijn wat zorgt voor de rode uitstraling. De oorzaak is meestal dat de ogen moe zijn door een late nacht, het gebrek aan slaap of allergieën. Rode ogen kunnen echter ook een symptoom zijn van een andere oogaandoening, zoals conjunctivitis (pinkeye) of beschadiging door de zon. Als vrij verkrijgbare oogdruppels en rust geen soelaas bieden, raadpleeg dan altijd een arts. Dat geldt ook als je rode ogen worden veroorzaakt door een verwonding.

Verziendheid

Kun je voorwerpen in de buurt niet meer scherp zien en kleine lettertjes nauwelijks nog lezen, zeker als er minder licht is? Je bent dan verziend wat wil zeggen dat je zicht verder af nog prima is, maar alles wat dichtbij is minder scherp wordt. Niets bijzonders hoor, dit komt met het oplopen van je leeftijd. Na ons 40e jaar neemt de elasticiteit van de ooglens af en kunnen we minder goed dichtbij scherpstellen. Een leesbril, contactlenzen, of je ogen laten laseren kunnen oplossingen zijn voor dit probleem.

Behandelingen

Twijfel je over het functioneren van je ogen, neem dan altijd contact op met je huisarts. Verschillende oogafwijkingen zijn ook te behandelen met een ooglaserbehandeling. Voor meer informatie kun je bijvoorbeeld terecht bij Clinic Select – LaatJeOgenLaseren.

About Auther:

Deze website is tot stand gekomen op basis van samengestelde informatie